Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009

Μια Συμμαχία για την Ελευθερία και την Δημοκρατία στα Πανεπιστήμια


Στα μεσα της περασμένης δεκαετίας μια ομάδα γνωστών συμπολιτών μας -κυρίως απο τον χώρο της τοτε ανανεωτικής αριστεράς- πήραν τη πρωτοβουλία να συγκροτήσουν μια νέα πολιτική συλλογικότητα, το Μέτωπο της Λογικής κατά του Εθνικισμού για μια Σύγχρονη Εξωετρική Πολιτική. Η συλλογικότητα , η οποία - και λόγω συγκυριών- επέτυχε να μην ταυτισθεί με κομματικούς φορείς και επιλογές, συγκέντρωσε δυνάμεις πολύ διαφορετικών πολιτικών και ιδεολογικών καταγωγών και αναφορών και κατάφερε να αναδείξει μια σειρα κρίσιμων ζητημάτων που ειχαν σκεπαστεί κάτω απο το τέλμα ενός αφόρητου ποπουλισμού με άφθονη μυρωδιά λαϊκοπατριωτισμού...

Με αφορμή μια παρέμβαση του φίλου καθηγητή Γιάννη Κοντογιάννη στο fb για το θλιβερό συμβάν του προπηλακισμού του συναδέλφου του Μάκη Σαπουντζόγλου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο σκέφτομαι αν ήρθε επιτέλους η ώρα να συγκροτηθεί μια αντίστοιχη με το Μέτωπο Λογικής συλλογικότητα που θα θέσει με επιτακτικό τρόπο τα κρίσιμα ζητήματα της δημοκρατίας αλλά και της ελευθερίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της διακίνησης των ιδεών στα Πανεπιστήμια, ενάντια σε καθε αντίληψη και συμπεριφοράς βίας και αποκλεισμού...

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου ΔΕΠ για το συμβάν...


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2009

Το απόγευμα της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου, ομάδα 15 περίπου ατόμων αγνώστων στοιχείων εισέβαλε στην αίθουσα όπου δίδασκε ο συνάδελφος Μάκης Σαπουντζόγλου και του ζήτησε με σκαιό τρόπο να σταματήσει τη διάλεξη και να αποχωρήσει, διότι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη αίθουσα για δικούς τους σκοπούς. Όταν αυτός αρνήθηκε, τον προπηλάκισαν με χυδαίο λεξιλόγιο και χειροδίκησαν εναντίον του. Το επεισόδιο αυτό έρχεται σε συνέχεια άλλων περιστατικών βίας που έλαβαν χώρα στο ΟΠΑ τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που ασκείται σωματική βία σε βάρος διδάσκοντος του Πανεπιστημίου μας κατά την ώρα του μαθήματος.

Το ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του ΟΠΑ εκφράζει την αγανάκτησή του για το αποτρόπαιο συμβάν και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στο συνάδελφο Σαπουντζόγλου. Ζητά επίσης από τις Πρυτανικές αρχές του ΟΠΑ, το Υπουργείο Παιδείας και τα άλλα όργανα της πολιτείας, να μας γνωστοποιήσουν τι μέτρα προτίθενται να λάβουν επιτέλους, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον και να υπάρξει στοιχειώδης έστω προστασία των εργαζομένων στο πανεπιστήμιο.

Tο ΔΣ καλεί τα μέλη ΔΕΠ σε μονοήμερη αποχή διαμαρτυρίας από τα διδακτικά τους καθήκοντα τη Δευτέρα 30 Νοέμβριου και ζητά από τα μέλη του να εξηγήσουν στους φοιτητές κατά την πρώτη τους διάλεξη μετά την 30η Νοεμβρίου τους λόγους της αποχής, αλλά και το ότι η όποια μορφή βίας δεν μπορεί να έχει θέση σε ένα χώρο μάθησης και έρευνας όπως το Πανεπιστήμιο.
Η αποχή της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου είναι ένα ελάχιστο μήνυμα διαμαρτυρίας και μία συμβολική πράξη αλληλεγγύης προς έναν συνάδελφο μας. Στη θέση του θα μπορούσε να έχει βρεθεί οποιοδήποτε άλλο μέλος ΔΕΠ του ΟΠΑ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος
Ο Γραμματέας
Πάνος Τσακλόγλου
Γιώργος Μπάλτας

Δεν υπάρχουν σχόλια: