Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008
Η αγορά του νερού.
Λόγω επετείου -Ημέρα Περιβάλλοντος η σημερινή- μια σκέψη που θα ήθελα να καταγράψω σε αυτό εδώ το blog ας μην θεωρηθεί εκ των προτέρων ως άχρηστη.
Η σκέψη αφορά την αγορά του νερού στη χώρα μας - μια εν πολλοίς άγνωστη αγορά. Μια μεγάλη μη οργανωμένη αγορά, με αρκετές αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και οφθαλμοφανές έλλειμμα ρυθμιστικού πλαισίου και εποπτικής αρχής.
Μια αγορά με δύο μόνο περιφερειακής εμβέλειας εταιρείες -τις εισηγμένες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ-, με πάνω απο 200μικρές ή και μεγαλύτερες δημοτικές εταιρείες -η σχετική Ένωση με πρόεδρο το πρώην υπουργό του Πασόκ και σημερινό δήμαρχο Βόλου κ. Αλέκο Βούλγαρη έχει στο δυναμικό της 155 μέλη- αλλά και με τη συνεχώς διευρυνόμενη παρουσία επιχειρηματικών ομίλων(κυρίως απο τους γειτονικούς κλάδους της διατροφής και των αναψυκτικών/χυμών) στο εμφιαλωμένο νερό.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της αγοράς είναι ο πολυκερματισμός της (υπερπληθωρισμός φορέων) και η διασπορά/διασπάθιση πολύτιμων πόρων (υδατικά αποθέματα) αλλά και κεφαλαίων....
Το βασικό ζητούμενο είναι η εκδήλωση της πολιτικής βούλησης για εδώ και τώρα ανασυγκρότηση της ίδιας της αγοράς (μέσα απο ένα σύγχρονο και πλήρως ανταποκρινόμενο στις επιταγές της εποχής της κλιματικής αλλαγής θεσμικό πλαίσιο και τη σύσταση μιας πραγματικά ανεξάρτητης και υπεύθυνης εποπτικής αρχής) αλλά και η εκκίνηση μιας μεγλάκης πρωτοβουλίας για την αναδιάρθρωση της αγοράς μέσα απο τη έξυπνη και αποτελεσματική μόχλευση των ενδιοαφερομένων για τη συγκέμτρωση του κλάδου.
Μια πρωτοβουλία που μάλλον πρέπει να βαρύνει την ΕΥΔΑΠ και τη διοίκηση της. Η τελευταία είναι και η μόνη -η οποία προς το παρόν-μπορεί να αναλάβει να διαμορφώσει ένα αποδοτικό δίκτυο θυγατρικών εταιρειών μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων με τις εκατοντάδες μικρομεσαίες δημοτικές επιχειρήσεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Καλή συνέχεια στη νέα σου αρχή..
Ο κατακερματισμός αυτός, όπως ορθά αναφέρεις φαίνεται πως αποτελεί ίδιον της ελληνικής αγοράς νερού.
Από την αρχαιότητα η Αθήνα συνδέει την ιστορία της και τη ζωή της με ένα βασικό πρόβλημα: τη λειψυδρία, την ανεπάρκεια δηλαδή του νερού. Και αυτό γιατί τα επιφανειακά νερά ήταν πάντα λιγοστά καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα ποτάμια και λίμνες στην Αττική γη. Έτσι η υδροδότηση της πόλης γινόταν κατά το πλείστον από πηγές και από πηγάδια. Παράλληλα υπήρχαν πολλές κρήνες διάσπαρτες μέσα στην πόλη, όπως και πλήθος δεξαμενών, στις οποίες συγκεντρωνόταν βρόχινο νερό.
Δε ξέρω αν ο περιορισμός των πηγών αποτελεί και την αιτία του κατακερματισμού, το βέβαιο είναι πως είναι αναγκαία μια ανεξάρτητη αρχή (όχι διακοσμιτική), θωρακισμένη πολιτικά, με ενιαίο ρυθμιστικό κανονιστικό πλαίσιο, με σκοπό τη βελτίωση παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες και την ορθολογική διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων.
Το πρόβλημα της λειψυδρίας οφείλεται σε µία σειρά από αίτια όπως η έλλειψη σχεδιασμού, η κακή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, η καταστροφή των δασών, η περιφρόνηση των φυσικών νόμων που διέπουν τον υδρολογικό κύκλο, η μείωση των βροχοπτώσεων λόγω κλιματικών αλλαγών, κ.α.
Δεν ξέρω αν η ατομική μας προσπάθεια φτάνει. Συχνά εμείς προσπαθούμε και οι μεγάλοι ούτε που ασχολούνται.
Δημοσίευση σχολίου